'Οταν οι ήρωες μιλούν

Εκτύπωση

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης συμμετείχε στην εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητος της Ι. Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου για την Εθνική μας Επέτειο, με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους " Όταν οι ήρωες μιλούν".

 

Η εν λόγω ταινία είναι σπονδυλωτή και αναφέρεται στην πλατεία 1866 και στις προτομές τριών ηρώων - οπλαρχηγών της μεγάλης Κρητικής Επανάστασης του 1866-9, του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, του Κων/νου Κριάρη και του Κωσταρού Βολουδάκη. Στην ταινία συμμετείχε ο καθηγητής Θεολόγος της ΠΕΣΚ κ. Μιχάλης Γαλανάκης, καθώς και οι μαθητές: Χαράλαμπος Βιδάκης και Δημήτριος Γουλερμάκης (από την Α' Γυμνασίου), Κων/νος Μπορμπαντωνάκης, Ανδρέας Ιμπούσι και Αριστοφάνης Μπορμπουδάκης (από τη Β' Γυμνασίου). Ορέστης Κοπάτσι και Δημήτριος Αυγέρος (από τη Γ' Γυμνασίου), Ραφαήλ Μακράκης και Ελευθέριος Μπουρδαντωνάκης (από τη Β' Λυκείου). Το σενάριο και τα λόγια των ηρώων έγραψε η φιλόγος της ΠΕΣΚ κα Μαρία Παραδά, η οποία είχε και τη γενική επιμέλεια της ταινίας. Την ηχοληψία και το μοντάζ έκανε ο κ. Αντώνης Τζατζάνης, ενώ την τεχνική επεξεργασία και την κίνηση των αγαλμάτων επιμελήθηκαν ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλειος Κατσίφας και ο φοιτητής του ΤΕΙ Κρήτης κ. Ιωάννης Μαυρουδής. Σημαντική ήταν και η βοήθεια της καθηγήτριας Αγγλικών της ΠΕΣΚ κας Αθηνάς Μανιουδάκη.

Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο διδασκαλίας της ιστορίας της Γ' Γυμνασίου και συγκεκριμένα της θεματικής ενότητας με τίτλο "Το κρητικό ζήτημα".

Προβλήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων το βράδυ της 24ης Μαρτίου και την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης ΙΜΚΑ κ. Δαμασκηνός, ο ηγούμενος και Πατέρες της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, ιερείς της Μητροπόλεως, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης και άλλοι τοπικοί άρχοντες, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Όλοι ενθουσιάστηκαν και συνεχάρησαν θερμά τους καθηγητές και τους μαθητές της ΠΕΣΚ για την πρωτοτυπία και τα μηνύματα της ταινίας.

Sunday the 29th. Άγιος Ματθαίος, Χανιά