Γενικές Πληροφορίες

Εκτύπωση
Κατηγορία: Σχολείο
Ημερομηνία Δημοσίευσης Γράφτηκε από τον/την Super User

Ένα σχολείο που αγαπά το κάθε του παιδί.

Ένα σχολείο που δεν αποθαρρύνει τον αδύναμο, αλλά τον ενδυναμώνει.

Ένα σχολείο που δίνει ευκαιρίες, όχι απλά εκπαίδευσης, αλλά ουσιαστικής παιδείας και αγωγής.

Ένα σχολείο που διδάσκει την αγάπη στον τόπο και την πατρίδα και το σεβασμό σε όλους όσους τον αξίζουν.

Ένα σχολείο που εμπνέει την αγάπη στο Θεό και την αποδοχή του συνανθρώπου ως αδελφού.

Ένα σχολείο όπως όλα τα άλλα, αλλά ταυτόχρονα και τόσο διαφορετικό. 

 

Στον πευκόφυτο λόφο της περιοχής του Αγίου Ματθαίου, στο Ακρωτήρι Χανίων,
λειτουργεί από το 1974 η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης,
η οποία το 2005 μετονομάστηκε σε Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο και Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Κρήτης.

 

ΤΥΠΟΣ, ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Κρήτης είναι δημόσιο σχολείο, που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και Θρησκευτικής Αγωγής) και ως εκ τούτου είναι ισότιμο στη χορήγηση τίτλων σπουδών (Απολυτήριο Γυμνασίου – Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου – Βεβαίωση Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση) με τα υπόλοιπα ημερήσια Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια, που λειτουργούν σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

 

Διδάσκονται μαθήματα Γενικής Παιδείας (για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου διδάσκονται μαθήματα Θεωρητικής κατεύθυνσης με δυνατότητα δημιουργίας όλων των κατευθύνσεων). Επιπλέον λόγω της ιδιαιτερότητας του Σχολείου διδάσκονται σε κάθε τάξη πρόσθετα θεολογικά μαθήματα και Βυζαντινή μουσική, με σκοπό την καλύτερη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των μαθητών και των μαθητριών.

 

Οι απόφοιτοι - απόφοιτες συμμετέχουν ισότιμα στις Πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, με το προνόμιο να εισάγονται στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες σε ποσοστό 10% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων. Εκτός από την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι, οι απόφοιτοι-απόφοιτες του Σχολείου μας μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο μονοετές ΙΕΚ Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής κατάρτισης και στη συνέχεια να απασχοληθούν στην αγορά εργασίας σε συγκεκριμένες θέσεις των Ιερών Μητροπόλεων και γενικότερα στο χώρο της εκκλησιαστικής διακονίας.

 

Ειδικότερα, οι κυριότεροι τομείς εργατικής απασχόλησης των αποφοίτων μας είναι: εφημεριακός κλήρος, εκκλησιαστική διακονία στις Ιερές Μητροπόλεις και ενορίες, σε οργανισμούς και φορείς κοινωνικής μέριμνας (όπως κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα, νεανικές κατασκηνώσεις, ποιμαντικό έργο, ιεροψαλτική, τηλεόραση και ραδιόφωνο Ιερών Μητροπόλεων).

 

  Βασικός σκοπός της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης είναι η ανάδειξη και κατάρτιση κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και χριστιανικού ήθους.

 

  Το Σχολείο μας είναι ανοιχτό για όλους τους μαθητές και για όλες τις μαθήτριες που διαθέτουν ιερατική κλίση ή εμφορούνται από χρηστό ήθος και αίσθημα ομαδικής συνεργασίας και προσφοράς.

 Στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο μπορούν να εγγραφούν απόφοιτοι-απόφοιτες του Δημοτικού ή με μετεγγραφή μαθητές-μαθήτριες από οποιοδήποτε Γυμνάσιο, ενώ στο Εκκλησιαστικό Λύκειο απόφοιτοι-απόφοιτες οποιουδήποτε Γυμνασίου ή με μετεγγραφή από οποιοδήποτε Λύκειο. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας προέρχονται από όλη την Κρήτη, καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και από γειτονικές και πιο σπάνια μακρινές χώρες.

Το Σχολείο μας θέτει στη διάθεση των μαθητών υπερσύγχρονο Οικοτροφείο με αρμόδιο διευθυντή, με τρίκλινα δωμάτια, εστιατόρια για δωρεάν, άνετη και υγιεινή διαμονή και διατροφή των μαθητών (με δαπάνες της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου), αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και πινγκ-πονγκ, πλήρως εξοπλισμένο

Εργαστήριο Πληροφορικής με πρόσβαση στο διαδίκτυο, εργαστήριο Φυσικοχημείας, αίθουσα πολλαπλών εφαρμογών, αίθουσα με διαδραστικό πίνακα, πλούσια μαθητική Βιβλιοθήκη και ικανό εποπτικό υλικό, ώστε τα μαθήματα να πληρούν τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Τα τμήματα των επιμέρους τάξεων είναι ολιγομελή και το διδακτικό προσωπικό επίλεκτο, με τα μέλη του να διαθέτουν, εκτός από επιστημονική κατάρτιση, ήθος, ευσέβεια, αγάπη και κατανόηση προς τα παιδιά. Λειτουργούν επίσης τμήματα δωρεάν Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα βασικά μαθήματα, για επιπλέον βοήθεια και κάλυψη κενών σε όσους μαθητές το επιθυμούν.

 

 

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Στα πλαίσια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας φοίτησης στο Σχολείο μας, λειτουργούν επιλεγμένα «Προγράμματα Ενοριακής Ζωής», εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και την τοπική Ιερά Μητρόπολη, όπως είναι οι τακτικές ακολουθίες του Όρθρου, Εσπερινού και Αποδείπνου, με τη συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών για την πρακτική εξάσκησή τους.

Κάθε χρόνο το σχολείο συμμετέχει σε αθλητικές διοργανώσεις και «προγράμματα μαθητικών κοινοτήτων», όπως η έκδοση ηλεκτρονικού μαθητικού περιοδικού, εκθέσεις φωτογραφίας, περιβαλλοντικές εργασίες, μαθήματα αγιογραφίας, παραγωγή σαπουνιού, λικέρ και λαμπάδων για το Πάσχα, συναυλίες βυζαντινής χορωδίας του Σχολείου, εκπαιδευτικές εκδρομές καθώς και πολυήμερη εκδρομή σε μεγάλα κέντρα της ιστορίας και του πολιτισμού όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Άγιο Όρος, οι Άγιοι Τόποι, κ.ά.

Επίσης, πραγματοποιούνται επιλεγμένες επισκέψεις σε καλλιτεχνικούς (εκθεσιακούς, θεατρικούς) και ιστορικούς χώρους, μουσεία και ιερά προσκυνήματα της περιοχής, συμμετοχή σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως και της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

 

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

 

 

Οι απόφοιτοι του Σχολείου μας, εφ’ όσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα χειροτονούμενοι να καταταχθούν στη Γ΄ μισθολογική κατηγορία των εφημερίων, στη Β΄ αν είναι απόφοιτοι των Εκκλησιαστικών ΙΕΚ και στην Α΄ αν είναι πτυχιούχοι των Θεολογικών Σχολών ή των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

 

 Πρόσφατα και με αφορμή τη νομοθετική μεταρρύθμιση στην Εκκλησιαστική εκπαίδευση, επιχειρούμε την αναβάθμιση του Σχολείου μας, με στόχο την ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου και της πολιτισμικής ευαισθησίας των μαθητών μας. Άλλωστε, η δυνατότητα δωρεάν σίτισης και διαμονής στο Οικοτροφείου του Σχολείου, συμβάλλει στην εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των μαθητών μας, ενώ παράλληλα μέσα από την οικοτροφειακή ζωή προάγεται το (κοινοβιακό) ομαδικό πνεύμα, η αλληλεγγύη, η ευγενής άμιλλα και η βίωση υψηλών αισθημάτων φιλαλληλίας και συνεργασίας.

Η εκατονταετής και πλέον πορεία και προσφορά της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης στο χώρο των γραμμάτων και της Εκκλησίας συνεχίζεται. Αυτό μαρτυρεί η επιτυχής πορεία των αποφοίτων του Σχολείου μας στο χώρο της Εκκλησίας, της επιστήμης και της κοινωνίας ευρύτερα. Η πλειοψηφία των επισκόπων και ιερέων της Κρήτης προέρχονται από το Σχολείο μας.

Στους μαθητές-μαθήτριές μας που διακρίνονται για την προόδο αλλά και για την γενικότερη προσφορά τους στη Σχολή, χορηγούνται υποτροφίες από την Ιερά Σύνοδο αλλά και από το Σύλλογο Αποφοίτων της Σχολής. Ιδιαίτερα μας τιμά και μας ενδυναμώνει η πατρική αγάπη και το ενδιαφέρον της Εκκλησίας της Κρήτης για την πρόοδο και αναβάθμιση της Σχολής μας, στοιχεία τα οποία ενδυναμώνουν  και οι επισκέψεις του Σχολείου στις Μητροπόλεις της Κρήτης αλλά και η ενημέρωση των επισκόπων για την πρόοδο των μαθητών που ανήκουν στις αντίστοιχες Μητροπόλεις. 

 

 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ – ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Οι εγγραφές μαθητών-μαθητριών στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Χανίων αρχίζουν τον Ιούνιο και συνεχίζονται ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι μετεγγραφές από άλλα σχολεία συνεχίζονται και όλο τον Οκτώβριο.

 

Για την εγγραφή και μετεγγραφή μαθητών-μαθητριών στο Σχολείο μας απαιτούνται:

  1. Αίτηση κηδεμόνα ή αίτηση του ίδιου του μαθητή-μαθήτριας, εφ’ όσον είναι ενήλικος.
  2. Απολυτήριο ή ενδεικτικό (επικυρωμένος τίτλος σπουδών) από το προηγούμενο σχολείο.
  3. Συστατική επιστολή του οικείου Μητροπολίτη.
  4. Ιατρική βεβαίωση για την καταλληλότητα του υποψηφίου όσο αφορά τη διαμονή του σε οικοτροφειακό περιβάλλον και για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Βασικό κριτήριο επιλογής των μαθητών-μαθητριών είναι η αγάπη προς την Εκκλησία, το χριστιανικό ήθος αλλά προπάντων η διάθεση προόδου, συμμετοχής και συνεργασίας σε ένα περιβάλλον που διέπεται από την αίσθηση υπευθυνότητας και προσφοράς προς τον υποψήφιο.

 

Της Μαρίας Καληωράκη, Φιλολόγου 
Wednesday the 19th. Άγιος Ματθαίος, Χανιά