Εορτασμός του Αγίου Ματθαίου 2019

Εκτύπωση
Κατηγορία: Εορτές
Ημερομηνία Δημοσίευσης Γράφτηκε από τον/την Super User

Πανηγυρικός εορτασμός του Πολιούχου της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου

 Λαμπροφανώς ευδόκησε η Χάρη του Παντεπόπτου Κυρίου να εορτάσει και φέτος η Πατριαρχική μας Σχολή τον Έφορο και Προστάτη της, Απόστολο και Ευαγγελιστή Ματθαίο, στην ομώνυμη έδρα της, την 16η Νοεμβρίου τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την παραμονή της πανηγύρεως, 15 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι. Ναό εψάλη Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, με τη συμμετοχή πλειάδος ιερέων, αποφοίτων της Σχολής.

Την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, συνιερουργούντων των Σεβ/των Μητροπολιτών Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίου, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα και Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού «εν Εκκλησία πληθούση», με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Θρόνου και της σεπτής Εφορείας. Τους ύμνους απέδωσε ευμόλπως βυζαντινός χορός ιεροσπουδαστών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Στεφανάκη, Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας, Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

 

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου, με τη συνοδεία των Αρχιερέων, του ευαγούς κλήρου, του φιλοχρίστου πληρώματος και των ιεροσπουδαστών της Σχολής.

 

 

Eν συνεχεία έλαβε χώρα μικρή δεξίωση στα Γραφεία του Σχολείου προς τιμήν των επισήμων, ενώ τη μεσημβρία παρατέθηκε επίσημη εόρτια τράπεζα στις εγκαταστάσεις της Σχολής, όπου, εκτός των Αρχιερέων και λοιπόν φορέων, παρεκάθησαν οι εκπαιδευτικοί και οι ιεροσπουδαστές μετά των οικείων τους. Επίκαιρη ομιλία, με αξιομνημόνευτα στοιχεία αναφορικά με την ιστορία του εορταζομένου Ι. Ναού και της εκεί το πάλαι διαλαμψάσης ι. μονής του Αγίου Ματθαίου, παρέθεσε ο καθηγητής του Σχολείου Δελάκης Ευάγγελος. Το γεύμα ολοκληρώθηκε με χαιρετισμούς εκ μέρους των Αρχιερέων και του ελλογιμωτάτου Διευθυντού της Σχολής, σε λειτουργική και ευφρόσυνη ατμόσφαιρα.

Wednesday the 16th. Άγιος Ματθαίος, Χανιά