«ΟΔΟΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΦΛΟΓΕΡΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ»

Εκτύπωση
Κατηγορία: Εορτές
Ημερομηνία Δημοσίευσης Γράφτηκε από τον/την Super User

Αυτός ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου δια του Γραφείου Νεότητας αυτής, η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων τη φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου για τη μεγάλη διπλή εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων τη Δευτέρα το βράδυ ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου και περιελάμβανε επίκαιρους ύμνους από τη Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και επετειακά τραγούδια από τις παιδικές Χορωδίες και τη Χορωδία Ενηλίκων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

 

                     

Το πολυπληθές κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές μαθητές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου με θέμα τη ζωή του Δασκαλογιάννη καθώς και σύντομο θεατρικό δρώμενο αναφερόμενο σε ένα αυθεντικό ιστορικό γεγονός με πρωταγωνιστή τον στρατηγό Μακρυγιάννη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν πολλές μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία για τη ζωή, τη δράση και το έργο των δύο προαναφερθέντων ηρώων καθώς και του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.

Η εκδήλωση έκλεισε με έναν εξαιρετικό χορό, το πεντοζάλι του Δασκαλογιάννη, τον οποίο χόρεψαν επίσης μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής υπό τον ήχο της κρητικής λύρας και λαγούτου των οργανοπαικτών αδελφών Βαγγέλη και Γιώργου Νικολουδάκη. Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε την εκδήλωση «θαυμάσια κατάληξη της Εορτής του Ευαγγελισμού» και μίλησε με θερμά λόγια, στηρίζοντάς μας πατρικά και πατριωτικά. Ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος όπως τον έψαλαν ταυτόχρονα οι περίπου διακόσιοι συμμετέχοντες στην εκδήλωση με το κοινό που την παρακολούθησε.

 

                                      

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Δαμασκηνός διάβασε στην αρχή της εκδήλωσης το μήνυμα του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με το οποίο Εκείνος εκφράζει τα συγχαρητήριά του και τις πατρικές ευχές του προς όλους τους νέους της Μητροπόλεως, διαβεβαιώνοντάς τους για την αδιάλειπτη προσευχή και τη μέριμνά του για την προκοπή της νεότητας.

 

             

Wednesday the 16th. Άγιος Ματθαίος, Χανιά