Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στην ΠΕΣΚ

Εκτύπωση
Κατηγορία: Εορτές
Ημερομηνία Δημοσίευσης

 

Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη των «Τριών φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος» στην Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης.

Το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2017, οι καθηγητές της Σχολής και οι μαθητές με τη σημαία της Σχολής συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Το χορό των ιεροψαλτών πλαισίωσαν μαθητές της Σχολής, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου και καθηγητή βυζαντινής μουσικής της Σχολής κ. Κων/νου Στεφανάκη.

 

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Αγιοβασιλόπιτας στις εγκαταστάσεις της Σχολής, παρουσία του Σεβασμιωτάτου, κληρικών, καθηγητών, μαθητών, επισκεπτών και φίλων της Σχολής.

Ο Σχολάρχης κ. Θωμάς Παναγιώτου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μετά από ένα σύντομο μήνυμα του φιλολόγου καθηγητή κ. Ευάγγελου Δελάκη σχετικά με το νόημα και τη σπουδαιότητα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ακολούθησε απονομή τιμητικών διακρίσεων, βραβείων και υποτροφιών, ως εξής:  για το σχολικό έτος 2015-16 απονεμήθηκε από το Υπουργείο παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων στους μαθητές της Γ ’Λυκείου Αποστοκάλι Ιγνάτιο βραβείο προόδου, Β’ Λυκείου Αρχοντάκη Γεώργιο βραβείο και αριστείο προόδου, Α’ Λυκείου Κομισόπουλο Αλέξανδρο βραβείο προόδου, Γ’ Γυμνασίου Μπουρδαντωνάκη Ελευθέριο βραβείο προόδου, Β’ Γυμνασίου Μοχάμαντ Ελευθέριο βραβείο και αριστείο προόδου, Α’ Γυμνασίου Μπογκόβερ Άγγελο βραβείο προόδου. Για το σχολικό έτος 2016-17 από το Σύνδεσμο Αποφοίτων Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης  απονεμήθηκε χρηματική υποτροφία εις μνήμην του μακαριστού καθηγητού Γ. Φαλδαμή στους  μαθητές της Β’ Λυκείου Περράκη Εμμανουήλ , Πάτκα Χρήστο και Ξειδιανάκη Γρηγόριο, και στον μαθητή της Γ’ Γυμνασίου Μουστακάκη Παναγιώτη. Από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης χορηγήθηκε χρηματική υποτροφία εις μνήμην μακαριστού Μητροπολίτου Ειρηναίου Γαλανάκη, στον μαθητή της Γ’ Λυκείου Αρχοντάκη Γεώργιο, διακρινόμενο για την επίδοση στα μαθήματα και το ήθος. Από την τοπική εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» απονεμήθηκε χρηματική υποτροφία εις μνήμην μακαριστού μαθητού της Σχολής και δημοσιογράφου Νικολάου Κακαουνάκη στον μαθητή της Γ’ Λυκείου Μοχάμαντ Ελευθέριο διακρινόμενο για την επίδοση στα μαθήματα και το ήθος του.

   
   
   
   

Ακολούθησε εορταστικό γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Σαπουνάκης, ο διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος παιδείας κ. Γεώργιος Ξανθουδάκης , ο κ. Φαλδαμής Ιωάννης (ιδιοκτήτης εκδόσεως Κλειδάριθμος) εκ μέρους της οικογένειας του προαναφερομένου μακαριστού καθηγητού της Σχολής, ο Νίκος Αποστολάκης ως παλαιός μαθητής, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα παρασκευής κεριών στο Ρέθυμνο, ο καθηγητής κ. Φιλιππίδης Ηλίας πανεπιστημιακός καθηγητής και ο διευθυντής της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” Παρασκευάς Περάκης. Τέλος, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα στους μαθητές υγεία, προκοπή βίου και πρόοδο.

Friday the 14th. Άγιος Ματθαίος, Χανιά