Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας του Προγράμματος Στατιστικού Αλφαβητισμού

Εκτύπωση
Κατηγορία: Βραβεία και Διακρίσεις
Ημερομηνία Δημοσίευσης Γράφτηκε από τον/την Super User

Η Πατριαρχική Σχολή (Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Χανίων) με τη συμμετοχή της στο Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας του Προγράμματος Στατιστικού Αλφαβητισμού, InternationalStatisticalLiteracy Competition, (ISLP) 2014-2015, απέσπασε το 2ο βραβείο (έπαινο) στα πλαίσια του εθνικού διαγωνισμού στατιστικής αφίσας 2015.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές της Β΄ Λυκείου, Αποστολάκι Ιγνάτιος και Λιμογιάννη Αγγελική με την καθοδήγηση της καθηγήτριας της Σχολής κ. Αθανασάκη Νεκταρίας ΠΕ 03 (Μαθηματικού) διεξήγαγαν έρευνα με αντικείμενο τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου τα συμπεράσματα να αποτυπωθούν σε στατιστικά διαγράμματα. Παράλληλα, από την έρευνα αυτή ελέγχτηκε η δυνατότητα δικτύωσης κάθε είδους που το κινητό προσφέρει στο χρήστη, αλλά και τον κίνδυνο εθισμού και εκμηδένισης των διαπροσωπικών σχέσεων των νέων καθώς και η πιθανότητα διαφυγής τους από την πραγματικότητα.

Η ομάδα εργάστηκε ως εξής : Μετά από σχετική συζήτηση κατέληξε στη διαμόρφωση ερωτηματολογίου αποτελούμενου από 12 ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση του κινητού, το οποίο δόθηκε προς συμπλήρωση στο μαθητικό δυναμικό της Σχολής. Στη συνέχεια προχώρησε σε διαλογή των απαντήσεων και στη διαγραμματική απεικόνιση των συμπερασμάτων μέσω των word- excel. Από αυτά τα συμπεράσματα της έρευνας προέκυψε ο σχεδιασμός και η δημιουργία της αφίσας με τίτλο «ΚΙΝΗΤΟ : ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ή ΕΘΙΣΜΟΣ» , η οποία κέρδισε το 2ο βραβείο.

Τα στατιστικά συμπεράσματα είναι βέβαια περιορισμένης εμβέλειας , όμως δεν στερούνται ενδιαφέροντος όπως φαίνεται από τη διατύπωσή τους στην σχετική αφίσα. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για τη μετατροπή της απλής συσκευής του κινητού σε απαραίτητο επινόημα (gadget) που δε σχετίζεται μόνο με την αποστολή μηνυμάτων - εκτέλεση κλήσεων, αλλά και με τη χρήση internet, socialnetworks, appsκλπ. Ουσιαστικότερο αποτέλεσμα όμως της παραπάνω έρευνας είναι ότι το κινητό τηλέφωνο συνδέεται με την πιθανότητα ανάπτυξης εθισμού ιδίως στους εφήβους, αλλά και με το νέο φαινόμενο που ονομάζεται νο-μο-φοβία (από το αγγλικό nomobile-phone-phobia). Αυτό το νέο φαινόμενο εκφράζει το φόβο να μείνουμε χωρίς κινητό, ερμηνεύοντας την απόλυτη εξάρτηση των νέων από αυτό. Ακόμη, οι νέοι βασίζονται σε αυτήν τη συσκευή για να διαχειριστούν τον ελεύθερο χρόνο τους, αποφεύγοντας την αμεσότητα στην καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος των καθηγητών της Σχολής συγχαίρουν την ομάδα των συμμετεχόντων καθώς απέδειξαν έμπρακτα ότι με εφόδια τη φαντασία, τη γνώση και την καλή διάθεση, οι μαθητές δεν περιορίζονται μόνο στη συμβατική πραγματικότητα του σχολικού τους προγράμματος, αλλά δημιουργούν έργα άξια να αποσπούν βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, τα οποία τους προσφέρουν την ικανοποίηση της προσφοράς, της συμμετοχής και της διάκρισης.

Tuesday the 16th. Άγιος Ματθαίος, Χανιά