Σχολείο

Ιεροσπουδαστική Ηχώ

Άγιος Ματθαίος


Ο Βίος του Ευαγγελιστή Ματθαίου

 

Αγιος ΜατθαίοςΟ Άγιος Ματθαίος πριν γίνει μαθητής του Ιησού τον λέγανε Λεϋι, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γαλιλαία, όπου αργότερα άσκησε το επάγγελμα του τελώνη.

Ο απόστολος και ευαγγελιστής Ματθαίος.Μια μέρα έξω από το τελωνείο της Καπερναούμ, τον είδε ο Ιησούς και του είπε «Ακολούθει μοι.». Όταν λοιπόν ο Ματθαίος τον ακολούθησε και έγινε ο όγδοος μαθητής Του, άρχισε να βοηθάει τον κόσμο και να τον κατευθύνει προς τον Θεό. Ο Ευαγγελιστής μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του σε όσους είχε συκοφαντήσει και τους είχε πάρει λεφτά αδίκως ως τελώνης και μάλιστα προσπάθησε στη συνέχεια να τους οδηγήσει προς την μετάνοια και την σωτηρία.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του κατάφερε να στρέψει πολλούς προς την πίστη του Θεού με την άγια ζωή του και τα θαύματα που επιτέλεσε. Μετά το θάνατό του, το άγιο λείψανο συνέχισε να θαυματουργεί, και έτσι κατάφερε να στρέψει προς τον αληθινό, βασιλιά των Αιθιόπων τον Θεό, ο οποίος στη συνέχεια έγινε επίσκοπος.

Ο Άγιος Ματθαίος έγραψε στα εβραϊκά το 64 μ. Χ το πρώτο ευαγγέλιο, το «Κατά Ματθαίον», το οποίο μετά μεταφράστηκε στα ελληνικά. To «κατά Ματθαίον» Ευαγγέλιο διαβάζεται μετά από 17 Κυριακές από την Κυριακή της Πεντηκοστής. Μετά την Πεντηκοστή, κατά την παράδοση, κήρυξε για δώδεκα χρόνια το Ευαγγέλιο στην Παλαιστίνη και μετά στην Αιθιοπία, όπου τον καταδίκασαν σε μαρτυρικό θάνατο με μαστίγωμα και κάψιμο.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 16 Νοεμβρίου.

(Πηγές: www.orthodoxiWiκι.gr)

Μιχαήλ Κούκιας
Ιεροσπουδαστής,
Α’ Γυμνασίου